Isnin, 1 Jun 2009

Mengapa di Kertas, Mengapa di Pentas?

Aku bermula dengan catatan-catatan peribadi seputar diri tapi lebih awal dari itu - pada zaman kanak, aku sudah pandai berintonasi dalam menggayakan pelbagai watak dalam komik-komik bergambar yang popular. Karya pertamaku berupa puisi - kalau pun boleh dianggap puisi tersiar di majalah Siswa DBP... semenjak itu mula memasang cita untuk menjadi penyair!
Aksi di pentas bermula dengan kemenangan pada suatu sayembara deklamasi di sekolah setelah teruja dengan karektor Osman Tikus dalam filem "Kembara Seniman Jalanan". Kemudian mula serius menggulati pentas teater secara amatur sehinggalah berkembang ke takah lebih antarabangsa di menara gading.
Ekoran Perhimpunan Penulis Muda Pertama (PPMM) seputar penghujung 80-an, aku mula menggulati serakah kota. Karya-karyaku mula bertapak di media cetak seiring gerak di pentas teater dan deklamasi. Secara perlahan, gelombang teater dalam diri makin surut seusai aku dinobatkan menjuarai pentas deklamasi di peringkat kebangsaan pada 1996. Tanpa lagi menoleh, pentas deklamasi sudah menjadi serasi dalam diri sehinggalah sekarang. Dan jawapan kepadanya ialah karya-karya puisi sendiri terasa lebih sebati dan senang kuhayati.
Alhamdulillah... berbekal tegar dan keyakinan, aku sudah mampu berdiri di pentas dengan karya-karyaku di kertas sehingga kini...Insya Allah, pilihan ini akan tetap kuteruskan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan